03 Apr H Καλλισθενική Γυμναστική ως μία αέναη διαδικασία τελειοποίησης του ανθρωπίνου σώματος
Οι περισσότεροι νέοι ασκούμενοι, που αποφασίζουν να δοκιμάσουν την Καλλισθενική Γυμναστική, προσέρχονται στα μαθήματα γεμάτοι ενθουσιασμό και πολύ εντυπωσιασμένοι από το φαντασμαγορικό κομμάτι της Καλλισθενικής, που είναι τα ακροβατικά και οι στατικές ασκήσεις δύναμης.
Όμως η Καλλισθενική, πέρα από το κομμάτι των εντυπωσιακών ασκήσεων, είναι ένα ολόκληρο σύστημα προπόνησης, που στοχεύει να μεταμορφώσει τον αθλητή μέσα από μια διαδικασία συνεχή, με στόχους άμεσους, αλλά και με προγραμματισμό, που «βλέπει» σε βάθος χρόνου.
Μπορεί η βελτίωση σε κάθε παράμετρο της φυσικής κατάστασης να φανεί από τον πρώτο κιόλας μήνα, όμως η Καλλισθενική Γυμναστική δε σταματά εκεί..
Αυτό που κάθε νέος ασκούμενος ο οποίος αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτό το είδος γυμναστικής οφείλει να γνωρίζει, είναι ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελεί μια θαυμαστή μηχανή απεριόριστων δυνατοτήτων, η οποία από τη φύση της είναι φτιαγμένη να βελτιώνεται, να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να ξεπερνάει κάθε περιορισμό. Έχει αποδειχθεί πλέον επιστημονικά ότι ακόμα και τους γενετικούς περιορισμούς της ίδιας του της κατασκευής, μπορεί -με συστηματική εξάσκηση- να ξεπεράσει το ανθρώπινο σώμα και να επιτύχει στόχους που εκ πρώτης όψεως φαντάζουν αδύνατοι.
Πάνω σε αυτή την παραδοχή στηρίζει η Καλλισθενική Αγωγή τη φιλοσοφία της. Στο ότι κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα δυναμικό, το οποίο μένει ανεκμετάλλευτο, εκφυλίζεται και τελικά δε δίνεται ποτέ η δυνατότητα στο ανθρώπινο σώμα να ξεδιπλώσει όλες του τις θαυμαστές ικανότητες.
Αυτό το δυναμικό καλλιεργεί και βελτιώνει η Καλλισθενική γυμναστική. Προάγει το μετασχηματισμό του σώματος -αλλά και του πνεύματος- σε έναν οργανισμό λειτουργικό, αυτόνομο, ισορροπημένο, ενισχυμένο, θαυμαστό!
Πρόκειται για μια διαδικασία αέναη, που δε σταματά στην απόκτηση ενός μυώδους και όμορφου σώματος ούτε στην κατάκτηση μιας εντυπωσιακής άσκησης.
Και εκεί ακριβώς έγκειται η ομορφιά της Καλλισθενικής Γυμναστικής.. καλλιεργεί κάθε έκφανση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την αρμονική και ολόπλευρη σμίλευση του κορμιού, του οχήματος της ψυχής και του πνεύματος, δηλαδή.
Καθόλου τυχαίο που η Καλλισθενική Αγωγή έλκει την καταγωγή της από την Αρχαία Ελλάδα, ο πολιτισμός της οποίας ύμνησε όσο κανείς άλλος, την ισόρροπη ανάπτυξη σώματος και πνεύματος.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη: ” Όταν τα σώματα αφήνονται να γίνουν μαλθακά, τότε και η ψυχή γίνεται αδύναμη” και σε αυτήν την φράση συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της Καλλισθενικής Γυμναστικής.
“Των σωμάτων θηλυνομένων και αι ψυχαί πολύ ασθενέστεραι γίγνονται”