Η προώθηση της καλλισθενικής αγωγής στην Ελλάδα - School of Calisthenics
Η προώθηση της καλλισθενικής αγωγής στην Ελλάδα - School of Calisthenics
864
post-template-default,single,single-post,postid-864,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-10.1.2,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

Η προώθηση της καλλισθενικής αγωγής στην Ελλάδα

Calisthenics Agoge

Η προώθηση της καλλισθενικής αγωγής στην Ελλάδα

 

Η Καλλισθενική Αγωγή είναι ελληνική και έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Κάλλος και σθένος. Ομορφιά και δύναμη.

Κάλλος στο σώμα, με την καλλιέργεια της συμμετρίας και της αρμονίας και κάλλος στο πνεύμα με την προαγωγή του ήθους και της εσωτερικής τελειότητας. Σθένος στο σώμα με την καλλιέργεια της ρώμης και του σφρίγους και σθένος στο πνεύμα με την προαγωγή της πειθαρχίας, της τόλμης, της ψυχικής δύναμης. Το κάλλος και το σθένος, δύο έννοιες που συμπλέκονται και είναι αδιαχώριστες για τους προγόνους μας. Για αυτόν τον λόγο η λέξη Καλλισθενική προέρχεται από τον συγκερασμό αυτών των δύο εννοιών.

Γνωρίζουμε από γραπτές μαρτυρίες, απεικονίσεις σε αγγεία και τοιχογραφίες -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ταυροκαθάψια στη Μινωική Κρήτη- ότι οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές και πολεμιστές χρησιμοποιούσαν την Καλλισθενική Αγωγή για να γυμναστούν πολύπλευρα. Ήταν το βασικό σύστημα προπόνησής τους για να προετοιμαστούν για μια μάχη, για να λάβουν μέρος σε αγώνες ή απλά για να διατηρήσουν σώμα και πνεύμα υγιές.

Παρότι η Καλλισθενική γυμναστική προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει διατηρηθεί η ελληνική ονομασία (Calisthenics), εντούτοις στην χώρα μας σχετικά πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστή. Στο εξωτερικό όμως θεωρείται ο πλέον κορυφαίος τρόπος εκγύμνασης και έχει κερδίσει ένα συνεχώς αυξανόμενο φανατικό κοινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η Καλλισθενική γυμναστική έχει τέτοια ποικιλία ασκήσεων που ο ασκούμενος δεν βαριέται και δεν τελματώνει ποτέ. Στην πραγματικότητα η Καλλισθενική είναι ανεξάντλητη και δεν σταματάει παρά μόνο εκεί που σταματά η ανθρώπινη φαντασία.

Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, πόσο μεγάλο κρίμα είναι, ένας τέτοιος πολιτιστικός θησαυρός να μην αναγνωρίζεται και να μην χαίρει της δέουσας εκτίμησης στην γενέτειρα χώρα του.

Με δεδομένη τη χαμηλή αναγνωρισιμότητα της Καλλισθενικής, σκοπός μας είναι η γνωριμία των Ελλήνων με την έννοια της Καλλισθενικής, η εξάπλωσή της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και η εξάσκησή της από όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας. Γενικά, επιδιώκουμε την  αναβίωση της Καλλισθενικής Αγωγής στην γενέθλια χώρα της.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, διοργανώνονται από την εταιρεία μας δραστηριότητες που αφορούν τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, την ελληνική και ελληνιστική παιδεία. Μέσα από συγκεντρώσεις στον χώρο μας και συζητήσεις, με προσωπική και συλλογική έρευνα αρχείων, με διοργάνωση εξωτερικών δραστηριοτήτων -όπως πεζοπορίες, ταξίδια κλπ.-  διαδίδουμε και διδάσκουμε την ελληνική αγωγή των προγόνων μας και ιδίως την Καλλισθενική, εξασκώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, όπως αναφέρεται στα ιστορικά γραπτά του Καλλισθένη του Ολύνθιου και όπου αλλού αναφέρεται.

Δηλαδή, εκμεταλλευόμαστε την ελευθερία μας προκειμένου να αναπτύσσουμε οικονομικές, κοινωνικές, αθλητικές, μουσικές και πολιτιστικές γενικά δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά τα μέλη μας.

Υπό αυτό το πρίσμα καθορίζονται εφεξής οι ενέργειές μας και ο σκοπός μας έχει καθοριστεί και είναι κοινός για εμάς και τα μέλη μας: η επιστροφή και η προώθηση της Καλλισθενικής Αγωγής στην Ελλάδα.Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη εμπειρία σας
Συνεχίζοντας αποδέχεστε την
Πολιτική για Cookies
Ναι, Δέχομαι!
Δε Δέχομαι